PORADNIK
Kasztanowiec - odkryj jego właściwości, zastosowania i najlepsze receptury
Kasztanowiec, powszechnie występujący w Europie, to drzewo o bogatych właściwościach leczniczych. Jego owoce, nasiona, kwiaty oraz kora zawierają liczne związki aktywne...
Czytaj więcej
Ocet jabłkowy. Jak go przygotować, o czym pamiętać i jak stosować.
Ocet jabłkowy to naturalny produkt powstający z fermentacji jabłek, znany z licznych korzyści zdrowotnych i szerokiego zastosowania – od kuchni po kosmetyki. Najlepiej jednak przygotować go...
Czytaj więcej
Ocet wrotyczowy - przygotowanie, zastosowanie i korzyści zdrowotne
Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) to dziko rosnąca roślina, od stuleci ceniona za swoje właściwości lecznicze — spotykana na łąkach w całym kraju. Wrotycz wykorzystywany jest zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie...
Czytaj więcej
Ocet z czarnego bzu – jak go zrobić, jakie ma właściwości i jak go stosować?
Czarny bez to szybko rosnący krzew, który cieszy się popularnością dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym. Kwitnie od późnej wiosny do wczesnego lata, pokrywając się dużymi, kremowobiałymi baldachami...
Czytaj więcej
Pokrzywa zwyczajna – jak przygotować napar, wcierkę i ocet?
Pokrzywa to roślina o wielu zastosowaniach zdrowotnych. Jej liście, korzeń i nasiona oferują różnorodne korzyści, chociaż...
Czytaj więcej
Zupa z boczniaków – smaczna, pożywna i szybka do zrobienia
Zupa z boczniaków, często nazywana "flaczkami z boczniaków", to nie tylko wykwintna i aromatyczna potrawa, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Boczniaki dostarczają cennych składników odżywczych...
Czytaj więcej
Przepis na złote mleko. Zrób je sam.
Kurkuma to bez wątpienia to jedna z najzdrowszych roślin świata. Wielu z nas stosuje ją jako aromatyczną, smaczną przyprawę, wyróżniającą się charakterystycznym, żółtym odcieniem. Istnieje jednak...
Czytaj więcej
Pektyny. Jak wpływają na jelita?
Dlaczego błonnik jest tak ważny w naszej diecie i gdzie możemy go znaleźć? Frakcja błonnika rozpuszczalnego różni się od frakcji nierozpuszczalnej poprzez możliwość rozpuszczania się w wodzie i tworzenie żelowatej konsystencji...
Czytaj więcej
Fityniany. Substancje antyodżywcze w diecie.
Większość z nas analizuje swoje odżywianie z perspektywy składników odżywczych, które spożywamy. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że wiele produktów, które spożywamy, zawiera również niekorzystne dla zdrowia związki...
Czytaj więcej
Kolagen i witamina C. Idealne połączenie dla stawów.
Suplementacja stawów kolagenem zyskała ostatnio na popularności. Z wiekiem nasze ciała naturalnie produkują mniej kolagenu, białka, które pomaga utrzymać zdrowie i elastyczność naszych stawów...
Czytaj więcej