Kolagen i witamina C. Idealne połączenie dla stawów.
Suplementy na stawy na bazie kolagenu stają się ostatnio coraz bardziej popularne. Wraz z wiekiem organizm naturalnie produkuje mniej kolagenu, białka, które utrzymuje elastyczność stawów.
Może to prowadzić do bólu stawów, sztywności, a nawet zapalenia stawów.
Suplementy kolagenowe na stawy mogą pomóc zwalczyć te skutki, dostarczając organizmowi budulca potrzebnego do naprawy i utrzymania stawów w dobrej kondycji.
W tym artykule opisano, w jaki sposób zwiększyć skuteczność takich suplementów.
Kolagen nazywany jest białkiem młodości, ponieważ zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tkanek łącznych tworzących skórę, kości, ścięgna i stawy.
Wraz z wiekiem synteza kolagenu spada, a organizm starzeje się w przyspieszonym tempie.
To właśnie w takich momentach wiele osób sięga po kolagen, a wspomaganie prawidłowego funkcjonowania stawów jest kolejnym wskazaniem do jego suplementacji.
Po kolagen często sięgają sportowcy, ale także osoby zdiagnozowane po urazach układu ruchu lub ze zmianami zapalnymi czy zwyrodnieniowymi w stawach.
Takie suplementy pomagają utrzymać optymalną syntezę kolagenu. Istnieje kilka sprytnych sposobów na to, aby taka suplementacja była jeszcze skuteczniejsza.
Jak sprawić, by kolagen, który spożywamy w diecie, był w pełni wykorzystywany przez organizm?
Jednym ze sposobów na zwiększenie skuteczności suplementacji jest połączenie kolagenu z witaminą C. Jest to dobry sposób na zapewnienie organizmowi maksymalnego wykorzystania kolagenu, który otrzymuje w diecie.
Kolagen dostarczany przez suplementy jest trawiony w przewodzie pokarmowym, a aminokwasy wchłaniane w jelitach są wykorzystywane do syntezy nowego kolagenu.
Jednym z ważnych związków zapewniających prawidłową syntezę włókien kolagenowych jest witamina C. Dlatego też zaleca się, aby kolagen i witamina C były suplementowane razem.
Ponadto w syntezie kolagenu biorą udział takie pierwiastki jak krzem, którego naturalnym źródłem są skrzyp polny i pokrzywa oraz siarka, której źródłem może być cebula, por, czosnek, jaja i ryby.
Osoby stosujące kolagen w celu wzmocnienia stawów muszą pamiętać o jednej bardzo ważnej kwestii.
Aby aminokwasy powstałe w wyniku trawienia kolagenu mogły zostać wykorzystane w procesie syntezy kolagenu w chrząstce stawowej, należy zadbać o to, aby ćwiczyć około godzinę po zażyciu suplementu. Dlaczego?
Maksymalne stężenie aminokwasów we krwi osiągane jest około 45-60 minut po spożyciu kolagenu. Zadbanie o ruch ciała w tym czasie wspomoże krążenie krwi w stawach. Warto pamiętać, że chrząstka jest tkanką o słabym ukrwieniu.
Dzięki temu aminokwasy docierają dokładnie tam, gdzie powinien być syntetyzowany kolagen.
Chodzi o to, by unikać czynników, które osłabiają lub uszkadzają strukturę włókien kolagenowych. Najważniejsze czynniki to
- Odwodnienie organizmu,
- Używanie alkoholu i tytoniu, które generują wolne rodniki uszkadzające kolagen,
- Ekspozycja na światło słoneczne, ponieważ promienie UV uszkadzają strukturę kolagenu,
- Wysokie spożycie cukru sprzyja glikacji, która niszczy strukturę kolagenu,
- Niskie spożycie warzyw, najskuteczniejszego źródła przeciwutleniaczy, nieocenionej pomocy w walce z wolnymi rodnikami.
Oto link do opracowań naukowych:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6803522/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146365/
Komentarze0Dodaj komentarz