Pektyny. Jak wpływają na jelita?

Pektyny. Jak wpływają na jelita?

Dlaczego błonnik jest tak ważny w naszej diecie i gdzie możemy go znaleźć? Błonnik można dostarczyć, jedząc surowe roślinne produkty - warzywa, owoce, orzechy, nasiona i pestki, a także pełne ziarna zbóż. Błonnik można podzielić na nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Do frakcji rozpuszczalnej należą między innymi pektyny, gumy, śluzy i beta-glukan.


Pektyny, najczęściej spotykane w produktach spożywczych, są polisacharydami, a znajdziemy je w:

  • owocach cytrusowych (grejpfruty, cytryny, pomarańcze),
  • jabłkach i gruszkach,
  • karczochach,
  • burakach cukrowych,
  • nasionach słonecznika,
  • nasionach babki płesznik,
  • mango.

Frakcja błonnika rozpuszczalnego różni się od frakcji nierozpuszczalnej poprzez możliwość rozpuszczania się w wodzie i tworzenie żelowatej konsystencji. To powoduje zwiększenie objętości masy pokarmowej i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo, pektyny wchłaniają wodę i tworzą warstwę powlekającą powierzchnię jelit, tworząc barierę dla enzymów trawiennych. W rezultacie, trawienie glukozy, kwasów tłuszczowych i cholesterolu jest spowolnione.


Biorąc pod uwagę wpływ pektyn na jelita, można wskazać następujące korzystne właściwości rozpuszczalnej frakcji błonnika:

  • normalizacja poziomu glikemii, co może przełożyć się na profilaktykę insulinooporności czy cukrzycy typu 2,
  • pobudzenie pasażu treści jelitowej i zapobieganie zaparciom,
  • zredukowanie ryzyka sercowo-naczyniowego dzięki obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
  • redukcja ryzyka rozwoju kamicy żółciowej,
  • utrzymanie prawidłowej flory jelitowej,
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego,
  • łagodzenie objawów alergii na drodze modulowania składu flory jelitowej.

Ponieważ pektyny posiadają właściwości zagęszczające i żelujące, zostały wykorzystane w przemyśle spożywczym. Można je spotkać w wielu produktach, które są oznaczone symbolem E 440. Pektyny te są również dostępne jako samodzielny produkt spożywczy, który jest białym proszkiem o delikatnym słodkim smaku i dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Oczywiście, zachęcam do spożywania pektyn w ich naturalnej formie, czyli razem z owocami i warzywami.

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9460662/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34505973/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze