Pokrzywa zwyczajna – jak przygotować napar, wcierkę i ocet?
Pokrzywa to roślina o wielu zastosowaniach zdrowotnych. Jej liście, korzeń i nasiona oferują różnorodne korzyści, chociaż najczęściej wykorzystywane są liście. Można z nich przygotować nalewki, octy, napary, maści, a nawet syropy.
Zbiory i Suszenie Pokrzywy
Pokrzywa rośnie dziko w całym kraju, co ułatwia samodzielne zbiory. Najlepszy czas na zbieranie świeżych liści to wczesna wiosna, od kwietnia do maja, zanim roślina zakwitnie. Wówczas liście są najbardziej wartościowe. Wybieraj młode, górne listki, które mają jednolity kolor. Po zebraniu, liście można wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do sałatek, pesto, lub przygotować z nich sok czy herbatę.
Do suszenia najlepiej używać zacienionego i przewiewnego miejsca, unikając bezpośredniego słońca i wysokich temperatur. Można także wykorzystać piekarnik ustawiony na niską temperaturę (około 35°C) z uchylonymi drzwiczkami.
Napar z Pokrzywy
Świeży napar: Porwane na mniejsze kawałki świeże liście zalewamy szklanką wrzątku. Po minutowym zaparzaniu odcedzamy. |
Suszony napar: Łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut. Taki napar można pić do trzech razy dziennie. Napar z pokrzywy działa detoksykująco i wspomaga funkcjonowanie nerek. |
Ocet Pokrzywowy
Ocet z pokrzywy to cenny preparat, który można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Zewnętrznie łagodzi ból reumatyczny, a także może być używany jako wcierka do skóry głowy, wspomagając wzrost włosów i redukując ich wypadanie.
Składniki |
Świeże, posiekane liście pokrzywy |
Ocet winny lub jabłkowy (1:3 – 1 część ziela, 3 części octu). |
Przygotowanie: 1. Umieścić składniki w słoju, odstawić na 7 dni w ciemnym, suchym miejscu. 2. Po tym czasie przecedzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Użycie: Można stosować po rozcieńczeniu w wodzie (1 łyżka octu na szklankę wody) dwa razy dziennie. |
Macerat z Pokrzywy
Macerat z pokrzywy to świetny kosmetyk wzmacniający włosy oraz odżywczy dla paznokci.
Składniki |
Świeże liście pokrzywy |
Olej tłoczony na zimno (np. oliwa z oliwek, olej lniany) |
Przygotowanie: 1. Umieścić liście w szklanym naczyniu, zalać olejem, odstawić na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając. 2. Po tym czasie odcedzić olej i przechowywać w ciemnej butelce. Użycie: Wcieraj w skórę głowy lub stosuj na końcówki włosów i płytkę paznokciową. |
Syrop z Pokrzywy i Miodu
Sok z pokrzywy jest bogaty w żelazo, co czyni syrop z pokrzywy i miodu skutecznym środkiem na anemię.
Składniki |
Świeżo wyciskany sok z pokrzywy |
Miód (1 część soku na 2 części miodu) |
Opcjonalnie propolis |
Przygotowanie: 1. Sok wymieszać z miodem, dodać propolis. 2. Przechowywać w lodówce przez tydzień. |
Nalewka z Pokrzywy
Nalewka z pokrzywy jest wszechstronnym preparatem o działaniu wzmacniającym i wspomagającym zdrowie. Można ją przygotować zarówno z liści, jak i korzeni.
Nalewka z liści:
Składniki |
Świeży sok z pokrzywy |
Spirytus (3:1 – 3 części soku, 1 część spirytusu) |
Przygotowanie: 1. Sok wymieszać ze spirytusem, dodać miód do smaku. 2. Przechowywać w ciemnym miejscu. Użycie: Dawkowanie 1-2 łyżeczki dziennie rozcieńczone w wodzie. |
Nalewka z korzeni:
Składniki |
Świeże korzenie pokrzywy |
Spirytus (1:1) |
Przygotowanie: 1. Korzenie posiekać, zalać spirytusem, odstawić na miesiąc, wstrząsając od czasu do czasu. 2. Po tym czasie przecedzić. Użycie: Dawkowanie 1-2 łyżeczki dziennie rozcieńczone w wodzie. |
Przeciwzapalna Maść z Pokrzywy
Maść pokrzywowa to naturalny środek na stany zapalne, bóle stawów i mięśni.
Składniki |
200 g liści pokrzywy |
400 ml oleju słonecznikowego |
50 g wosku pszczelego |
50 g masła shea |
Przygotowanie: 1. Liście pokrzywy gotować w oleju przez 2 godziny, odcedzić. 2. Do oleju dodać masło shea i wosk, podgrzewać do rozpuszczenia składników. 3. Przelać do słoika i przechowywać w chłodnym miejscu. Użycie: Aplikować 2-3 razy dziennie na zmienione chorobowo miejsca. |
Przepisy w formie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz