Curry ze szpinaku

Curry ze szpinaku
Składniki:
100 g szpinaku
400 g pokrojonych batatów
400 g ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
2 łyżki oliwy
400 g posiekanych pomidorów lub passaty pomidorowej
300 ml bulionu jarzynowego
2-3 cm imbiru
pół cytryny
3 ząbki czosnku
Przyprawy:
1 łyżeczka garam masali
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kurkumy
1 zielone chili

Przygotowanie:

1. Przygotowanie curry zaczynamy od zmiksowania cebuli, imbiru, czosnku i ostrej zielonej papryczki. Dodajemy do tego trzy łyżki bulionu jarzynowego i miksujemy na gładką masę.

2. Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyżki rafinowanej oliwy z oliwek, następnie dodajemy puure z cebuli. Całość podgrzewamy, żeby masa odrobinę się zredukowała, a cebula nabrała złocistego koloru.

3. Teraz dodajemy przyprawy: kolendrę, sproszkowany kminek, kurkumę. Zalewamy wszystko passatą pomidorową i doprowadzamy do wrzenia. Zajmie nam to około 5 minut.

4. Teraz na patelnię dodajemy bulion jarzynowy, pokrojone bataty i ciecierzycę. 

5. Całość naszego dania gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a bataty będą miękkie.

6. Na samym końcu do naszego curry dodajemy szpinak, sok z cytryny i przyprawę garam masalę.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Cały odcinek znajduje się również na YouTube: 

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze