Aromatyczny bulion warzywny w domu
Składniki: |
3 litry wody |
2-3 marchewki |
1-2 cebule |
1 korzeń pietruszki |
200 g korzenia selera |
1 por |
Pęczek świeżej natki pietruszki |
1/6 główki kapusty włoskiej |
Przyprawy: |
2-4 liście laurowe |
6-8 sztuk ziela angielskiego |
1 łyżeczka ziaren pieprzu |
1/2 łyżeczki soli |
Przygotowanie: 1. Obierz wszystkie warzywa, usuń końcówki i dokładnie opłucz. Następnie przełóż je do dużego garnka. 2. Aby szybciej uwolnić smak warzyw, pokrój je na mniejsze kawałki. 3. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. 4. Zalej wszystko wodą i doprowadź do wrzenia. 5. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj bulion przez około 2 godziny. 6. Gotowy bulion możesz wykorzystać od razu, a jeśli nie, przelać do słoików i zawekować. W lodówce będzie się nadawał do użycia przez około 2 tygodnie. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Zobacz przepis:
Komentarze0Dodaj komentarz