Aromatyczny bulion warzywny w domu

Aromatyczny bulion warzywny w domu
Składniki:
3 litry wody
2-3 marchewki
1-2 cebule
1 korzeń pietruszki
200 g korzenia selera
1 por
Pęczek świeżej natki pietruszki
1/6 główki kapusty włoskiej
Przyprawy:
2-4 liście laurowe
6-8 sztuk ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Obierz wszystkie warzywa, usuń końcówki i dokładnie opłucz. Następnie przełóż je do dużego garnka.

2. Aby szybciej uwolnić smak warzyw, pokrój je na mniejsze kawałki.

3. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.

4. Zalej wszystko wodą i doprowadź do wrzenia.

5. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj bulion przez około 2 godziny.

6. Gotowy bulion możesz wykorzystać od razu, a jeśli nie, przelać do słoików i zawekować. W lodówce będzie się nadawał do użycia przez około 2 tygodnie.

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Zobacz przepis:

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze