Miód wrzosowy
Masa: 0,4 kg
Miód wrzosowy to jeden z najszlachetniejszych miodów dostępnych w Polsce. Ograniczona dostępność tego unikatowego miodu wynika z umiarkowanej liczby wrzosowisk, a także trudności z jego pozyskiwaniem.
Miód wrzosowy cechuje się herbacianą barwą, przyjemnym wrzosowym aromatem oraz słodko-gorzkawym smakiem. Miód w stanie płynnym ma charakterystyczną, galaretowatą postać, a krystalizując, zyskuje gęstą i ziarnistą konsystencję.
W miodzie wrzosowym znajdują się liczne związki aktywne, takie jak:
- witaminy z grupy B (kwas foliowy, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy)
- witamina A
- witamina C
- żelazo
- magnez
- wapń
- fosfor
- flawonoidy
Miód cechuje się dość wysoką zawartością doskonale przyswajalnego białka, nieco wyższą zawartością wody, a także mniejszą zawartością sacharozy niż inne miody.
Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru i można go stosować do słodzenia kawy, herbaty lub deserów. Jest również stosowany jako składnik naturalnych kosmetyków takich jak maści, maseczki czy peelingi.
Warto pamiętać, że miód utrzymuje swoje cenne właściwości, wtedy gdy dodajemy go do potraw i napojów o temperaturze niższej, niż 55oC - opracowanie naukowe.
Więcej o unikatowych właściwościach miodu można przeczytać w tych materiałach: