Omlet z burakiem
Składniki: |
Mix sałat |
Roszponka |
2 łodygi selera naciowego |
50 g sera typu feta |
250 g twarogu chudego |
Oliwa z oliwek |
5 jajek |
Sok z cytryny |
1 gruszka |
Garść orzechów włoskich |
2 ugotowane mniejsze buraki |
Przyprawy: |
Zioła prowansalskie, pieprz |
Omlet: 1. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. 2. Jajka rozbijamy do miski i wsypujemy zioła prowansalskie. Roztrzepujemy, przelewamy do sera i dokładnie mieszamy 3. Masę jajeczną przelewamy do porcelanowej formy na tartę. 4. Selera i buraka obieram, kroję i układam na masie jajecznej. Całość posypuje serem typu feta. 5. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Sałatka: 1. Do mniejszej miski przekładamy mix sałat, roszponkę. 2. Gruszkę obieramy, kroimy w cienkie paski i dodajemy do sałaty. Posypujemy całość koperkiem, polewamy łyżką oliwy i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Porcję omleta wykładamy na talerz wraz z sałatką. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe:
Komentarze0Dodaj komentarz