Miód mniszkowy
Masa: 0,4 kg
Jasnożółta lub pomarańczowa, kremowa barwa oraz kwiatowy aromat, a także słodki smak to cechy charakterystyczne miodu mniszkowego. Pomimo powszechnego występowania mniszka lekarskiego, pozyskiwany z niego miód jest trudno dostępny. Nazywany jest miodem majowym, gdyż to właśnie w tym miesiącu zakwita mniszek, z którego pszczoły zbierają nektar. Większość nektaru pszczoły wykorzystują na własny użytek, dlatego trudno jest pozyskać większe ilości unikatowego miodu mniszkowego.
Miód mniszkowy zawiera bogaty zestaw witamin i składników mineralnych, w tym:
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- potas
- mangan
- żelazo
- fosfor
Ponadto w miodzie mniszkowym znaleźć można liczne związki aktywne, w tym białka, karotenoidy, triterpeny oraz cholinę.
Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru i można go stosować do słodzenia kawy, herbaty lub deserów. Jest również stosowany jako składnik naturalnych kosmetyków takich jak maści, maseczki czy peelingi.
Warto pamiętać, że miód utrzymuje swoje cenne właściwości, wtedy gdy dodajemy go do potraw i napojów o temperaturze niższej, niż 55oC - opracowanie naukowe.
Więcej o unikatowych właściwościach miodu można przeczytać w tym materiale: