Zupa pomidorowa i łosoś pieczony na kaszy gryczanej.

Zupa pomidorowa i łosoś pieczony na kaszy gryczanej.

Sycąca zupa pomidorowa z warzywami

Składniki
2 świeże pomidory
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 marchewka
1/2 pora
1 cebula
1/4 selera
50 g komosy ryżowej
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Ziele angielskie, liść laurowy
1,5 l bulionu jarzynowego
Natka pietruszki
Sól i pieprz

Przygotowanie

1. Sycącą zupę pomidorową z warzywami zaczynamy od pokrojenia cebuli, czosnku i podgrzania ich w garnku na oliwie z oliwek. 

2. Następnie do garnka dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, selera i pokrojonego w półksiężyce pora. 

3. Całość zalewamy bulionem jarzynowym, dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Zupę gotujemy pod przykryciem około 20 minut.

4. Po tym czasie do warzyw dodajemy: komosę ryżową, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. 

5. Zupę doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy jeszcze ok 10 minut.

6. Sycąca zupa pomidorowa z warzywami jest gotowa. Danie posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oleju np. z ogórecznika lub ostropestu.

Łosoś pieczony na kaszy gryczanej

Składniki
100 g kaszy gryczanej
280 g łososia
80 g groszku zielonego (mrożonego)
4 szparagi zielone
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
Sok z połówki cytryny
1 łyżeczka bazylii
150 g pomidorków koktajlowych
200 ml bulionu jarzynowego
Dodatkowo do sałatki i dressingu:
200 g rukoli
Oliwa z oliwek
Sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
1 pomidor
Natka pietruszki

Przygotowanie

1. Posiekaną cebulę przekładamy do żaroodpornego naczynia, wsypujemy do niej kaszę i wcześniej rozmrożony zielony groszek.

2. Następnie dokładamy obrane wcześniej zielone szparagi.

3. Przygotujemy teraz łososia. Skrapiamy go sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy solą i pieprzem.

4. Tak przygotowana rybę układamy na szparagach, całość zalewamy gorącym bulionem jarzynowym i posypujemy bazylią.

5. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. 

6. Przygotowanie chutney: obranego pomidora drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niego: oliwę z oliwek, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.

7. Kiedy łosoś jest już gotowy, na talerz dajemy garść rukoli i na to wykładamy łososia z kaszą i pozostałymi warzywami. Danie uzupełni nam aromatyczny, pomidorowo-czosnkowy chutney. 

Przepisy w formie PDF, idealne do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Cały odcinek znajduje się również na YouTube: 

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze