Polędwiczki w ziołach z kaszą.
Składniki: |
1 polędwiczka wieprzowa |
100 g kaszy bulgur |
1 marchewka |
1 łyżka musztardy stołowej |
50 g cebulki konserwowej |
10 g kaparów |
250 ml bulionu warzywnego |
250 ml wody |
2 łyżki oliwy z oliwek |
1 łyżka soku z cytryny |
1 pęczek natki pietruszki |
Przyprawy: |
sól, pieprz |
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego |
Przygotowanie: 1. Polędwiczkę czyścimy z błon. Smarujemy ją musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. 2. Polędwiczkę podgrzewamy przez około 2/3 minuty na patelni. Po tym czasie dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 25 minut. 3. Drobno pokrojoną marchewkę podgrzewamy przez około 3/4 minuty na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy kaszę bulgur i bulion jarzynowy, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. 4. W tym czasie przygotujemy sos: pietruszkę, cebulki, kapary siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Całość mieszamy. 5. Ugotowaną polędwiczkę obtaczamy w posiekanych: pietruszce i koperku. Kroimy ją na mniejsze kawałki. 6. Gotową polędwiczkę podajemy z kaszą i sosem. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz