Wielkanocny żurek na zakwasie
.webp)
Składniki: |
1 litr bulionu jarzynowego |
500 ml zakwasu żytniego na żurek |
1 cebula |
1 mała marchewka |
¼ selera |
5 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę |
3 ugotowane jajka |
1 łyżka tartego chrzanu |
2 łyżki śmietany 12% |
Przyprawy: |
4-6 ziaren ziela angielskiego |
2 liście laurowe |
1 łyżeczka majeranku |
Sól, pieprz do smaku |
Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy w garnku. 2. Marchewkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka z cebulą. 3. Do garnka dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie, mieszamy. 4. Całość zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. 5. Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka i gotujemy kolejne 15 minut, aż będą miękkie. 6. Do zupy wlewamy zakwas, dodajemy chrzan, majeranek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut. 7. Śmietanę hartujemy, mieszając ją z odrobiną gorącego żurku, a następnie wlewamy do garnka. 8. Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz