Wielkanocny żurek na zakwasie

Wielkanocny żurek na zakwasie
Składniki:
1 litr bulionu jarzynowego
500 ml zakwasu żytniego na żurek
1 cebula
1 mała marchewka
¼ selera
5 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
3 ugotowane jajka
1 łyżka tartego chrzanu
2 łyżki śmietany 12%
Przyprawy:
4-6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy w garnku.

2. Marchewkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka z cebulą.

3. Do garnka dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie, mieszamy.

4. Całość zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.

5. Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka i gotujemy kolejne 15 minut, aż będą miękkie.

6. Do zupy wlewamy zakwas, dodajemy chrzan, majeranek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

7. Śmietanę hartujemy, mieszając ją z odrobiną gorącego żurku, a następnie wlewamy do garnka.

8. Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami.

 Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze