Zapiekanka z makaronem i indykiem

Zapiekanka z makaronem i indykiem

Składniki:

200 g pełnoziarnistego makaronu
½ brokuła
½ czerwonej papryki
½ małej cukinii
1 cebula
50 g zielonych oliwek
250 g piersi z indyka
80 g twarogu koziego
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Sos:
2 jajka
1 mały jogurt naturalny (200 g)
2 ząbki czosnku
Przyprawy:
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy. Nie płuczemy go, aby sos mógł się do niego lepiej przylegać.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie to samo robimy z papryką i cukinią.

3. Piersi z indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz większą szczyptą ostrej papryki.

4. W misce mieszamy jajka, jogurt i pokrojony czosnek.

5. W naczyniu do pieczenia układamy na dnie odrobinę sosu. Następnie dodajemy: makaron, surowe brokuły, paprykę, cebulę, cukinię oraz indyka. Całość zalewamy pozostałym sosem i posypujemy pokruszonym twarogiem.

6. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 1 godzinę.

7. Gotową zapiekankę posypujemy świeżo pokrojoną natką pietruszki przed podaniem.

 Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

 

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze