Miód faceliowy
Masa: 0,4 kg
Miód faceliowy pozyskiwany jest z facelii, jednej z najbardziej miododajnych roślin, określanych jako “królowa roślin miododajnych”. Miód ten ma oryginalną barwę - od żółtawej po zielonkawą. Krystalizacji miodu towarzyszy zmiana koloru na jaśniejszy, niekiedy nawet biały. Miód cechuje się słodkim, lekko kwaskowym smakiem i wyjątkowym, kwiatowym aromatem.
W miodzie faceliowym znaleźć można:
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- żelazo
- wapń
- miedź
- mangan
- kobalt
- potas
- sód
- kwasy organiczne
- aminokwasy
Dzięki łagodnemu smakowi i aromatowi miód faceliowy doskonale komponuje się z wieloma potrawami, nie zmieniając ich smaku.
Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru i można go stosować do słodzenia kawy, herbaty lub deserów. Jest również stosowany jako składnik naturalnych kosmetyków takich jak maści, maseczki czy peelingi.
Warto pamiętać, że miód utrzymuje swoje cenne właściwości, wtedy gdy dodajemy go do potraw i napojów o temperaturze niższej, niż 55oC - opracowanie naukowe.
Więcej o unikatowych właściwościach miodu można przeczytać w tym materiale: