5 Pomysłów na Śniadania dla Diabetyków

5 Pomysłów na Śniadania dla Diabetyków

 Sałatka brokułowa z jajkiem

Składniki
1/2 brokuła
2 ugotowane jajka 
1 pomidor
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Pół łyżeczki nasion czarnuszki
1 łyżka oliwy z oliwek

Przyprawy:

Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie

1. Zaczynamy od podzielenia brokułów na różyczki i ugotowania ich w lekko osolonej wodzie (brokuły gotujemy nie dłużej niż 3 minuty).

2. Odcedzonego brokuła przekładamy na talerz.

3. Do niego dokładamy jajka ugotowane na twardo, które kroimy na plasterki i pokrojonego w grubszą kostkę pomidora.

4. Polewamy łyżką oliwy z oliwek

5. Jogurt łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi i doprawiamy solą i pieprzem.

6. Tak przygotowanym dipem polewamy sałatkę. Na końcu posypujemy nasionami czarnuszki.

Pasta z awokado i jajkiem

Składniki
1 dojrzałe awokado 
2 ugotowane jajka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
Przyprawy:
Sól, pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od awokado, które wydrążamy za pomocą łyżki. W misce rozdrabniamy je widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. 

Do miski z awokado ścieramy jajka i doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.

Pastę z awokado podajemy z pełnoziarnistym chlebem i pokrojonymi w słupki warzywami, np: ogórkiem i papryką. 

 Pasta twarogowa z łososiem i ogórkiem

Składniki
125 g świeżego łososia
125 g chudego twarogu
1 ugotowane jajko
1/2 świeżego ogórka
Koperek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przyprawy:
Pieprz, sól

Przygotowanie

1. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na parze ok. 8-10 minut.

2. W czasie gdy łosoś się gotuje, twaróg rozdrabniamy w misce i dokładamy do niego jajko pokrojone w kostkę i startego na grubych oczkach zielonego ogórka. 

3. Ugotowanego łososia rozdrabniamy widelcem w osobnej miseczce i czekamy kilka minut, aż wystygnie. W tym czasie posiekamy koperek i dodajemy kolejne składniki: sok z cytryny i jogurt naturalny.

4. Do twarogu wkładamy przestudzonego łososia i całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

5. Pastę podajemy na pieczywie orkiszowym z rukolą i plasterkami pomidora.

 

 Nocna owsianka z jagodami i orzechami

Składniki
150 g jogurtu naturalnego
300 ml wody
100 g owoców jagodowych (borówki, maliny, truskawki)
75 g płatków owsianych górskich
3-4 sztuki orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
2-3 łyżki nasion chia
Szczypta cynamon

Przygotowanie

1. Zaczynamy od namoczenia płatków owsianych, nasion chia i cynamonu które zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia na około 15 minut. Możecie to zrobić dzień wcześniej, wtedy rano wystarczy tylko dodać pozostałe składniki.

2. Do napęczniałych płatków owsianych dodajemy jogurt naturalny posiekane orzechy włoskie i mieszamy.

3. Na to układamy owoce.

4. Całość posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy listkami mięty.

Szakszuka

Składniki
4 jajka
 2 świeże pomidory 
1/2 czerwonej papryki
1/4 czerwonej cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 garście szpinaku (około 70 g)
Szczypiorek
Przyprawy:
1/2 łyżeczki nasion kuminu w całości
1/2 łyżeczki nasion kolendry w całości
1/2 nasion czarnuszki
Sól, pieprz

Przygotowanie

1. Pokrojoną cebulę i paprykę dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez 2-3 minuty.

2. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane ze skórki, pokrojone pomidory oraz szpinak.

3. Wszystko dusimy, aż pomidory się zredukują, a szpinak zwiędnie.

4. Do warzyw dodajemy przyprawy: kmin i kolendrę. Całość doprawiamy sola i pieprzem.

5. Następnie w powstałym na patelni sosie robimy wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku.

6. Całość przykrywamy i dusimy do momentu ścięcia białka, zajmie nam to ok. 7-8 minut

7. Szakszukę mamy gotową, na końcu posypujemy ją aromatycznymi ziarnami czarnuszki i pokrojonym szczypiorkiem. 

Przepisy w formie PDF, idealne do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze