Budyń chia na złotym mleku
Składniki: |
300 ml mleka migdałowego |
4 łyżki nasion chia |
1 łyżeczka oleju kokosowego |
1 łyżka miodu gryczanego |
Pół pomarańczy |
Półtorej łyżeczki kurkumy w proszku |
Pół łyżeczki cynamonu w proszku |
1/3 łyżeczki suszonego imbiru w proszku |
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kardamonu |
1/4 łyżeczki pieprzu w proszku |
Przygotowanie: 1. Podgrzewamy mleko migdałowe (uważamy, żeby mleko się nie zagotowało). 2. Do garnka z mlekiem dodajemy kolejno: kurkumę, cynamon, imbir, kardamon, pieprz i olej kokosowy. 3. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników. 4. Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy, aby nie powstały grudki. 5. Odstawiamy na 20-25 minut. 6. Po tym czasie do budyniu dodajemy łyżkę miodu gryczanego, przekładamy do miseczki i na wierzchu układamy pokrojoną pomarańczę. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz