Dna moczanowa: 5 posiłków na śniadanie

Dna moczanowa: 5 posiłków na śniadanie

 Wiosenny chłodnik na kefirze

Składniki
1 dojrzałe awokado
1 większy ogórek
2-3 rzodkiewki
Sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 ząbek czosnku
1 gałązka koperku
1-2 jaja
350-380 g kefiru
sól, pieprz

Przygotowanie 

1. Ogórka i awokado obieramy i kroimy w kostkę (1/4 ogórka zostawiamy do dekoracji). Przekładamy do kielicha blendera.

2. Do warzyw dodajemy kefir, sól, pieprz, sok z cytryny i czosnek. Całość miksujemy na gładki krem.

3. Przelewamy do miski i dodajemy pozostałego pokrojonego w kostkę ogórka i plasterki rzodkiewki.

4. Chłodnik podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w grubszą kostkę, a całość posypujemy koperkiem.

 Wiśniowa owsianka z migdałami

Składniki
150 g jogurtu naturalnego 
200 ml wody (3/4 szklanki)
100-200 g mrożonych wiśni
100 g płatków owsianych
10 g płatków migdałów
1 łyżka nasion chia
1 łyżka suszonych jagód goji
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie 

1. Płatki owsiane i nasiona chia zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do napęcznienia ok. 10 minut.

2. Mając 10 minut mrożone wiśnie przekładamy do mniejszego garnka i rozmrażamy.

3. Do owsianki dodajemy jogurt naturalny, miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozmrożone wiśnie.

4. Owsiankę porcjujemy do miseczek, posypujemy jagodami goji i posiekanymi migdałami.

 Zielona szakszuka

Składniki
4 jaja
150 g szpinaku
1 mała cukinia
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula szalotka
10-15 sztuk zielonych oliwek
szczypiorek
oliwa z oliwek
czarnuszka
pieprz, sól

Przygotowanie 

1. Paprykę, cukinię i cebulę szalotkę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i z oliwą z oliwek dusimy około 5 minut. 

2. Na patelnię dodajemy drobno posiekany czosnek i szpinak.

3. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną, a szpinak zmniejszy swoją objętość.

4. Warzywa podlewamy odrobiną wody i robimy w nich wgłębienia. W zrobione wgłębienia wbijamy po jednym jajku,​​ dokładamy posiekane oliwki i dusimy pod przykryciem, aż jajka się zetną. Zajmie nam to około 8-10 minut.

5. Gotową zieloną szakszukę wykładamy na talerz, a przed podaniem obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Placuszki twarogowe z musem wiśniowym

Składniki
200 g chudego twarogu
2 żółtka jajka
1 łyżka miodu
3 łyżki płatków owsianych 
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
100 g mrożonych wiśni
80 g jogurtu naturalnego
Szczypta mielonego imbiru i goździków

Przygotowanie 

1. Zaczynamy od rozdrobnienia twarogu widelcem i zmieszania go z żółtkami, miodem, płatkami owsianymi, mąką pełnoziarnistą i przyprawami.

2. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 5 minut.

3. Wiśnie rozmrażamy w garnku z odrobiną wody, doprawiamy łyżeczką miodu i zmiksujemy na gładki mus.

4. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 12-15 minut lub do czasu aż się delikatnie zarumienią.

5. Przestudzone placuszki podajemy z musem wiśniowym.

 Sałatka z awokado i jajka

Składniki
2 garście rukoli
Pół awokado
1 garść pomidorków koktajlowych
2 jajka ugotowane na twardo
Pół czerwonej cebuli
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie 

1. Zaczynamy od wydrążenia i pokrojenia w paski awokado.

2. Kolejno kroimy pomidorki koktajlowe na połówki, czerwoną cebulę w krążki i jajka na tzw ósemki.

3. Następnie na talerz układamy po kolei wszystkie warzywa: rukolę, awokado, czerwoną cebulę, pomidorki koktajlowe na całość układamy jajka i posypujemy pestkami dyni i ziołami prowansalskimi.

4. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy dresing którym polewamy naszą sałatkę.

Przepisy w formie PDF, idealne do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze