Zupa jarzynowa z aromatyczną kurkumą

Składniki: |
1 średnia żółta cebula |
2 marchewki |
1 łodyga selera naciowego |
1 czerwona papryka |
2-3 ząbki czosnku |
1 kalafior |
1,5 litra bulionu jarzynowego |
420 g ugotowanej ciecierzycy |
2-3 pomidory (obrane ze skórki) |
2 łyżki oliwy z oliwek |
1 łyżka soku z cytryny |
Przyprawy: |
2-4 liście laurowe |
½ łyżeczki startego imbiru |
2-3 łyżeczki (około 18 g) mielonej kurkumy |
½ łyżeczki słodkiej papryki |
Szczypta pieprzu cayenne |
Przygotowanie: 1. Marchewki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Seler obieramy i kroimy w talarki. 2. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i podgrzewamy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Czosnek siekamy. Kalafior obieramy z liści i kroimy na większe kawałki. Pomidory również kroimy na kawałki. 4. Do podgrzanych warzyw dodajemy czosnek, kalafior, pomidory i ugotowaną ciecierzycę. 5. Wsypujemy wszystkie przyprawy i wlewamy bulion jarzynowy. Gotujemy około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 6. Przed podaniem do zupy dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz