Zupa jarzynowa z aromatyczną kurkumą

Zupa jarzynowa z aromatyczną kurkumą

Składniki:

1 średnia żółta cebula
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
1 kalafior
1,5 litra bulionu jarzynowego
420 g ugotowanej ciecierzycy
2-3 pomidory (obrane ze skórki)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Przyprawy:
2-4 liście laurowe
½ łyżeczki startego imbiru
2-3 łyżeczki (około 18 g) mielonej kurkumy
½ łyżeczki słodkiej papryki
Szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1. Marchewki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Seler obieramy i kroimy w talarki.

2. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i podgrzewamy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

3. Czosnek siekamy. Kalafior obieramy z liści i kroimy na większe kawałki. Pomidory również kroimy na kawałki.

4. Do podgrzanych warzyw dodajemy czosnek, kalafior, pomidory i ugotowaną ciecierzycę.

5. Wsypujemy wszystkie przyprawy i wlewamy bulion jarzynowy. Gotujemy około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

6. Przed podaniem do zupy dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze