Kremowa zupa z buraków i czerwonej papryki

Kremowa zupa z buraków i czerwonej papryki

Składniki:

500-800 g buraków
2 czerwone papryki
1 marchewka
1 pietruszka
2 pomidory (obrane ze skórki)
2 cebule
2 litry bulionu jarzynowego
2 duże jabłka
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka proszku jagód acai
Koperek do dekoracji
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Obieramy i drobno kroimy cebulę.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Podgrzewamy przez 2-3 minuty.

3. W międzyczasie kroimy pietruszkę i marchewkę.

4. Do garnka dodajemy pokrojone warzywa oraz buraki, a następnie zalewamy całość bulionem jarzynowym.

5. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.

6. Paprykę i obrane pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

7. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie.

8. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.

9. Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładką masę, wcześniej usuwając liście i ziele.

10. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

11. Zupę podajemy z drobno posiekanym koperkiem i łyżką proszku jagód acai.

 Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze