Kremowa zupa z buraków i czerwonej papryki

Składniki: |
500-800 g buraków |
2 czerwone papryki |
1 marchewka |
1 pietruszka |
2 pomidory (obrane ze skórki) |
2 cebule |
2 litry bulionu jarzynowego |
2 duże jabłka |
2 łyżki oliwy z oliwek |
Przyprawy: |
3 liście laurowe |
6 ziaren ziela angielskiego |
1 łyżka proszku jagód acai |
Koperek do dekoracji |
Sól, pieprz do smaku |
Przygotowanie: 1. Obieramy i drobno kroimy cebulę. 2. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. 3. W międzyczasie kroimy pietruszkę i marchewkę. 4. Do garnka dodajemy pokrojone warzywa oraz buraki, a następnie zalewamy całość bulionem jarzynowym. 5. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. 6. Paprykę i obrane pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. 7. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. 8. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż warzywa staną się miękkie. 9. Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładką masę, wcześniej usuwając liście i ziele. 10. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 11. Zupę podajemy z drobno posiekanym koperkiem i łyżką proszku jagód acai. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz