Odkryj przepis na zdrowe kakao

Odkryj przepis na zdrowe kakao

Który napój zasługuje na miano najzdrowszego?

Gdy mówimy o najzdrowszych napojach, wielu z nas na pewno wymieni zieloną herbatę, a inni mogą wskazać na kawę za jej liczne prozdrowotne właściwości. Jednak czy kiedykolwiek pomyśleliście o kakao?

Kakao – zapomniany skarb

Kakao kojarzy się głównie z dzieciństwem, a dorośli sięgają po nie sporadycznie. Szkoda, ponieważ ten napój jest doskonałym źródłem związków, które mają niezwykle korzystny wpływ na organizm.

Flawonole i ich właściwości

W kakao znajdują się flawonole, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Te naturalne substancje chemiczne stabilizują błony komórkowe, neutralizują wolne rodniki oraz zapobiegają utlenianiu się pierwiastków. Oprócz kakao, flawonole można znaleźć w wielu innych produktach spożywczych, takich jak:

  • Jagody
  • Winogrona
  • Jabłk
  • Cytryny
  • Pomidory
  • Papryka
  • Brokuły
  • Kawa
  • Czekolada
  • Zielona herbata

Korzyści zdrowotne kakao

Badania wykazały, że kakao ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W jednym z badań, w którym uczestniczyło 30 mężczyzn, połowa grupy piła kakao, a po 90 minutach poddano ich wysiłkowi umysłowemu, uznawanemu za czynnik stresowy. Wyniki były obiecujące – w grupie pijącej kakao przepływ krwi przez naczynia był lepszy zarówno w stanie spoczynku, jak i w warunkach stresowych.

To sugeruje, że flawony zawarte w kakao mogą wspierać zdrowie naczyń krwionośnych w trudnych sytuacjach, co może być istotnym elementem profilaktyki chorób serca.

Przepis na zdrowe kakao

Zachęcam do częstszego sięgania po kakao, zwłaszcza po zapoznaniu się z poniższym przepisem na pyszne kakao, wzbogacone o prozdrowotne dodatki:

Składniki:
250 ml mleka ryżowego
2 łyżki naturalnego kakao
Miód (do smaku)
Szczypta cynamonu
Szczypta kardamonu
Szczypta anyżu

 

Przygotowanie:

1. Podgrzej mleko ryżowe do temperatury 40-50 stopni Celsjusza.

2. Dodaj naturalne kakao i dokładnie wymieszaj.

3. Wzbogacaj smak napoju, dodając ulubiony miód.

4. Aby zwiększyć potencjał zdrowotny i smak kakao, dodaj szczyptę cynamonu, kardamonu i anyżu.

 

Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze