Kurkówka: Naturalny środek na pasożyty
Od czerwca do września trwa sezon na kurki — aromatyczne i zdrowe grzyby, które mają wiele właściwości prozdrowotnych, w tym działanie przeciwpasożytnicze. Kurki są wyjątkowe pod tym względem, ponieważ zawierają unikalny związek hitinmannoza, który skutecznie zwalcza organizmy pasożytnicze.
Hitinmannoza oraz kwas trametonolinowy są kluczowe w tej walce, ale należy pamiętać, że hitinmannoza jest wrażliwa na temperatury powyżej 55 stopni Celsjusza. Dlatego gotowanie kurek może zniweczyć ich potencjał przeciwpasożytniczy.
Jednak istnieją sposoby na zachowanie pełni wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych kurek. Jednym z nich jest przygotowanie nalewki z kurek. Oto jak ją zrobić:
Nalewka z kurek (kurkówka)
Składniki: |
100 g świeżych kurek |
200 ml spirytusu |
200 ml wody |
łyżka miodu |
Przygotowanie: 1. Oczyść kurki i drobno je posiekaj. 2. Umieść posiekane kurki w słoiku. 3. Zalej grzyby spirytusem i wodą z rozpuszczonym miodem. 4. Zamknij słoik i odstaw go w chłodne, ciemne miejsce na dwa tygodnie, najlepiej do lodówki. 5. Po upływie tego czasu przecedź nalewkę i spożywaj łyżeczkę dziennie, najlepiej przed snem. |
Innym sposobem na wykorzystanie kurek jest ich suszenie i mielenie. Oto jak to zrobić:
1. Dokładnie oczyść kurki i rozłóż je na większej powierzchni, aby dobrze wyschły. 2. Możesz suszyć je na słońcu przez 3-5 dni. 3. Alternatywnie, możesz użyć piekarnika lub specjalnej suszarki do grzybów, utrzymując temperaturę poniżej 50 stopni Celsjusza. 4. Po wysuszeniu, zmiel kurki na proszek. 5. Spożywaj proszek z kurek w ilości 1-2 łyżeczek dziennie. |
Obie metody pozwolą Ci wykorzystać zdrowotne właściwości kurek, zwłaszcza ich działanie przeciwpasożytnicze, w naturalny sposób.
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz