5 przepisów na zdrowe dania z kawą
Kawa nie tylko obniża ryzyko wystąpienia chorób wątroby, cukrzycy typu 2, schorzeń neurodegeneracyjnych oraz niektórych nowotworów, ale także podnosi poziom energii, wspomaga koncentrację i poprawia nastrój, działając przy tym przeciwdepresyjnie. Dzięki, tym właściwościom, spożywana z umiarem, jest jednym z najzdrowszych napojów, jakie daje nam natura. Jeśli kojarzysz kawę jedynie z klasycznym naparem, koniecznie sprawdź poniższe przepisy. Odkryjesz w nich zaskakujące i interesujące sposoby na czerpanie korzyści ze zdrowotnych właściwości kawy oraz jej wyjątkowego smaku.
Smoothie kawowo-bananowe
Składniki |
mocna kawa (najlepiej espresso) 50-60 ml |
1/4 szklanki jogurtu naturalnego |
100 ml mleka roślinnego |
1/2 łyżki kakao |
1 banan (pokrojony na mniejsze kawałki) |
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.
Przechowywanie: Smoothie przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 dni. |
Mus czekoladowy z kawą i malinami
Składniki: |
1 szklanka gorzkiej czekolady (80% kakao), połamanej na kawałki |
1 łyżka syropu z agawy |
½ szklanki świeżo zaparzonej kawy (90 ml) |
4 białka jaj w temperaturze pokojowej |
Świeże lub mrożone maliny/jeżyny do dekoracji |
Przygotowanie: 1. Postaw mały rondel na bardzo małym ogniu. Dodaj czekoladę i zacznij delikatnie mieszać, aż zacznie się topić. Następnie dodaj syrop i kawę. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy czekoladowej. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. 2. W misie miksera ubij białka jaj na sztywno, aż utworzą mocną pianę (około 4–5 minut). Pamiętaj, aby miska była całkowicie czysta i sucha, aby białka dobrze się ubiły. 3. Delikatnie połącz rozpuszczoną czekoladę z ubitymi białkami, dodając ją w trzech partiach. Mieszaj delikatnie szpatułką, aby zachować puszystość musu. 4. Rozłóż mus równomiernie do 4 małych miseczek. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus dobrze się schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji. 5. Przed podaniem udekoruj świeżymi lub mrożonymi malinami oraz dodatkowymi wiórkami czekolady. 6. Podawaj na zimno.
Przechowywanie: Mus można przechowywać w lodówce do 2 dni. Doskonale nadaje się również do wcześniejszego przygotowania, jeśli planujesz przyjęcie. |
Ciasto kawowe
Składniki: |
2 szklanki mąki migdałowej – 220 g |
½ łyżeczki soli morskiej |
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium |
¾ szklanki stewii (lub innego naturalnego słodzika) – 100 g |
1 szklanka niesłodzonego jogurtu greckiego – 240 g |
3 jajka w temperaturze pokojowej |
¼ szklanki oleju kokosowego – 56 g |
2 łyżki mocnej zaparzonej kawy lub espresso |
1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego |
Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia chleba (o wymiarach ok. 21 x 11 cm) papierem do pieczenia, aby ułatwić wyjęcie ciasta po upieczeniu. 2. W misce połącz olej i kawę. Mieszaj, aż składniki się połączą. 3. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, sól i proszek do pieczenia, rozbijając ewentualne grudki za pomocą trzepaczki. Odstaw na bok. 4. W osobnej misce ubij jajka, a następnie dodaj stewię i mieszaj, aż słodzik się rozpuści. Wymieszaj jogurt grecki z masą jajeczną, aż uzyskasz gładką konsystencję. 5. Dodaj połączony olej i kawę do mokrej masy jajeczno-jogurtowej. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki, delikatnie mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto. 6. Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy, a włożony patyczek po wyjęciu będzie suchy. 7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć przed wyjęciem z formy. 8. Najlepiej odczekać, aż ciasto będzie zupełnie zimne, aby zapobiec jego łamaniu. |
Kawowo-buraczane latte:
Składniki: |
1,5 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego) |
2 łyżeczki świeżo zaparzonej kawy (lub espresso) |
1 łyżeczka stewii do smaku |
1/4 szklanki soku z buraka |
Szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu do smaku |
Przygotowanie: 1. Podgrzej mleko roślinne w rondelku na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. 2. Dodaj zaparzoną kawę, sok z buraka i erytrytol, mieszając do połączenia. 3. Dopraw cynamonem, imbirem i kardamonem. 4. Przelej do filiżanki i podawaj na ciepło. |
Pudding kawowy
Składniki: |
2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego lub kokosowego) |
2 łyżeczki świeżo zaparzonej kawy (lub espresso) |
2 łyżki stewii |
2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej jako alternatywa) |
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego |
Szczypta soli |
Wiórki z gorzkiej czekolady lub kakao do dekoracji |
Przygotowanie: 1. W małej misce wymieszaj kawę z 1/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego. 2. W średnim rondlu połącz pozostałe mleko, stewii, skrobię kukurydzianą, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodaj mieszankę kawy. 3. Podgrzewaj rondel na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj, aż mieszanka zacznie gęstnieć i bulgotać (ok. 5 minut). 4. Zdejmij rondel z ognia i przelej pudding do miseczek. 5. Pozwól puddingowi ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie schłodź go w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 6. Przed podaniem udekoruj wiórkami z gorzkiej czekolady lub posyp kakao. |
Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz