6 pomysłów na smaczne, szybkie i zdrowe przekąski

Krem czekoladowy z awokado
Składniki: |
2 dojrzałe banany |
Połowa awokado |
1 łyżka masła orzechowego |
1 łyżka kakao |
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy. Krem podajemy ze świeżymi owocami, np. z malinami czy też borówkami. |
Krem czekoladowy na bazie awokado to jedna z najzdrowszych propozycji na deser. Połączenie awokado i masła orzechowego w tym przepisie obniża poziom cholesterolu, a kakao, bogate w antyoksydanty, korzystnie wpływa na profil lipidowy, poziom glukozy oraz ciśnienie krwi. Co więcej, kakao wspomaga przekształcanie tryptofanu w serotoninę, co przyczynia się do poprawy nastroju i jakości snu. Dojrzałe banany w kremie dodają naturalnej słodyczy, a także dostarczają potasu i związków przeciwnowotworowych.
Zachęcam do przygotowania tego pysznego kremu i stosowania go jako smarowidła na pieczywo pełnoziarniste, na przykład co drugi dzień, zamiast tradycyjnego masła.
Jogurtowy pudding chia
Składniki: |
2 łyżki nasion chia |
200 g jogurtu naturalnego |
1 łyżka miodu (wysokiej jakości) |
Przygotowanie: 1. Do jogurtu dodajemy nasiona chia, miód i dokładnie mieszamy. 2. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być również na całą noc). |
Nasiona chia to doskonałe źródło kwasów omega-3, błonnika, żelaza, magnezu, cynku i wapnia, które wspierają układ sercowo-naczyniowy oraz zdrową pracę jelit. Badania sugerują, że ich regularne spożywanie może obniżać poziom glukozy we krwi, zwiększać uczucie sytości oraz pomagać w utrzymaniu zdrowej masy ciała. Jogurt naturalny, zwłaszcza probiotyczny, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2, otyłości, chorób serca oraz niektórych nowotworów, dzięki utrzymywaniu równowagi flory jelitowej.
Zielony koktajl
Składniki: |
Garść jarmużu |
2 plastry świeżego ananasa |
2 kiwi |
2 łyżki jogurtu naturalnego |
1 łyżka nasion lnu |
2 łyżeczki inuliny |
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy. 2. Koktajl jest gotowy. |
Ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa i źródło błonnika, dzięki dodatkom inuliny i kiwi, które skutecznie zapobiegają zaparciom. Badania pokazują, że spożywanie dwóch kiwi dziennie zwiększa częstotliwość wypróżnień oraz redukuje wzdęcia. Inulina, rozpuszczalny błonnik pochodzący z cykorii, działa prebiotycznie, wspierając rozwój korzystnych bakterii w jelitach i skutecznie przeciwdziała zaparciom przy spożyciu około 10 gramów.
Wiśniowy sernik na zimno
Składniki: |
100 g półtłustego twarogu |
Pół szklanki wiśni bez pestek (świeże lub mrożone) |
Pół dojrzałego banana |
1 łyżeczka miodu |
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem. |
Wiśnie są bogate w antyoksydanty i antocyjany, które wykazują działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Spożywanie półtorej szklanki tych owoców przez dwa dni może zmniejszyć ataki dny moczanowej nawet o 35%. Twaróg, jako doskonałe źródło białka, również wspiera obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi.
Marchewka z hummusem
Składniki: |
1 marchewka |
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) |
2 łyżki pasty z sezamu (tahini) |
2 ząbki czosnku |
Sok z jednej cytryny |
2-3 łyżki oliwy z oliwek |
Szczypta soli |
Przygotowanie: 1. Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy ją wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Ciecierzycę ze słoika należy odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. 2. Do blendera dodajemy ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Przepis na domową pastę tahini znajduje się TUTAJ. 3. Blendujemy składniki na gładką pastę. 4. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 5. Hummus spożywamy z pokrojoną w paski marchewką. |
Marchewka to jedno z najzdrowszych warzyw, bogate w beta-karoten, który przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu nowotworów. Badania pokazują, że spożycie marchewki może obniżyć ryzyko raka piersi o 21%, raka płuc o 24% oraz raka jelita grubego o 17%. Hummus, który jest źródłem białka roślinnego, kwasu foliowego, żelaza i błonnika, również przynosi liczne korzyści zdrowotne. Z badań przeprowadzonych w 2014 roku wynika, że regularne spożywanie hummusu i ciecierzycy wiąże się z o 53% mniejszym ryzykiem otyłości oraz o 51% mniejszym ryzykiem wystąpienia podwyższonego poziomu glukozy we krwi.
Pieczona ciecierzyca
Składniki: |
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) |
1-2 łyżki oliwy z oliwek |
1 łyżeczka: papryki słodkiej, oregano, bazylii, ziół prowansalskich |
Przygotowanie: 1. Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy ją wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Ciecierzycę ze słoika należy odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. 2. W misce mieszamy ciecierzycę z przyprawami i oliwą z oliwek. 3. Równomiernie rozkładamy ciecierzycę na blaszce do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 4. Całość pieczemy około 40 minut, mieszając ciecierzycę co 10 minut. 5. Po upieczeniu, wyjmujemy ciecierzycę z piekarnika i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Pieczona ciecierzyca najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze lekko ciepła i chrupiąca. |
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i potasu. Jej regularne spożywanie przyczynia się do zdrowia serca, wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi, poprawia trawienie oraz wspiera proces odchudzania. Badania pokazują, że osoby, które regularnie jedzą ciecierzycę, mają mniejsze ryzyko otyłości oraz lepszy profil lipidowy. Dodatkowo, ciecierzyca zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie pomagają w walce ze stanami zapalnymi w organizmie.
Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz