Troska o Tętnice – Pasztet z Fasoli

Troska o Tętnice – Pasztet z Fasoli

Pyszny pasztet z fasoli chroniący tętnice 

Składniki:
480 g ugotowanej czarnej fasoli
50 g namoczonych suszonych śliwek
1 łyżka kaszy manny
1 główka czosnku
1 jabłko
75 g cebuli
50 ml oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu

Przygotowanie:

1. Czosnek przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy go w 175 stopniach przez 10 minut.

2. Czerwoną cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy stare jabłko, fasolę i gotujemy przez 5 minut. 

3. Całość przekładamy do wysokiego naczynia, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładką masę.

4. Do masy dodajemy śliwki, czosnek, kaszę mannę i rozmaryn. Mieszamy.

5. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy w 175 stopniach przez 45 minut.

Czy wiesz, że:

  • W tym przepisie możesz z powodzeniem zastąpić ciecierzycę białą lub czerwoną fasolą,
  • Czarna fasola ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, a jej największą zaletą jest zdolność hamowania utleniania cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Utleniony cholesterol uszkadza ściany naczyń krwionośnych, sprzyjając tworzeniu blaszki miażdżycowej. Regularne spożywanie czarnej fasoli może pomóc chronić naczynia krwionośne i wspierać zdrowie serca.

Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Cały odcinek znajduje się również na YouTube:

 

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze