Troska o Tętnice – Pasztet z Fasoli
Pyszny pasztet z fasoli chroniący tętnice
Składniki: |
480 g ugotowanej czarnej fasoli |
50 g namoczonych suszonych śliwek |
1 łyżka kaszy manny |
1 główka czosnku |
1 jabłko |
75 g cebuli |
50 ml oliwy |
2 łyżki posiekanego rozmarynu |
Przygotowanie: 1. Czosnek przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy go w 175 stopniach przez 10 minut. 2. Czerwoną cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy stare jabłko, fasolę i gotujemy przez 5 minut. 3. Całość przekładamy do wysokiego naczynia, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładką masę. 4. Do masy dodajemy śliwki, czosnek, kaszę mannę i rozmaryn. Mieszamy. 5. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy w 175 stopniach przez 45 minut. |
Czy wiesz, że:
- W tym przepisie możesz z powodzeniem zastąpić ciecierzycę białą lub czerwoną fasolą,
- Czarna fasola ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, a jej największą zaletą jest zdolność hamowania utleniania cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Utleniony cholesterol uszkadza ściany naczyń krwionośnych, sprzyjając tworzeniu blaszki miażdżycowej. Regularne spożywanie czarnej fasoli może pomóc chronić naczynia krwionośne i wspierać zdrowie serca.
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Cały odcinek znajduje się również na YouTube:
Komentarze0Dodaj komentarz