Migdałowe ciasto bezglutenowe z jabłkami

Migdałowe ciasto bezglutenowe z jabłkami
Składniki:
160 g mąki migdałowej
1 jabłko
4 jajka
70 g miodu wielokwiatowego
1 laska wanilii
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium i glutenu)
50 g płatków migdałowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek, które przekładamy do dwóch osobnych misek. Ważne, aby jajka były w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy uzyskamy największą objętość piany. 

2. Do żółtek dodajemy miód i ziarna z laski wanilii. Całość ubijamy mikserem ręcznym na dużej mocy, przez około trzy minuty lub do momentu, aż masa będzie gęsta i kremowa. 

3. Dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia i łyżeczkę soku z cytryny. 

4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na dużej mocy aż do uzyskania sztywnej piany. 

5. Do masy z żółtek stopniowo dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszając po każdej łyżce, aż do uzyskania jednolitego połączenia.

6. Blaszkę wykładamy pergaminem. Masę wlewamy do formy i delikatnie wygładzamy wierzch.

7. Jabłko obieramy, usuwamy środek i kroimy na cienkie plasterki. Kawałki jabłka równomiernie rozkładamy na cieście, a na końcu posypujemy cynamonem i płatkami migdałów.

8. Od razu przekładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 25-30 minut lub do momentu, aż wierzch będzie jasnobrązowy.

Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Cały odcinek znajduje się również na YouTube: 

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze