Makaron pełnoziarnisty z białym serem, szpinakiem i pomidorkami
Składniki: |
200 g makaronu pełnoziarnistego typu tagliatelle |
1 opakowanie szpinaku |
250 g białego chudego sera |
100 g pomidorków koktajlowych |
1 łyżka oliwy |
1 łyżka soku z cytryny |
3 ząbki czosnku |
Przyprawy: |
Gałka muszkatołowa |
Sól, pieprz |
Przygotowanie: 1. Zaczynamy od ugotowania głównego składnika naszego dania, czyli makaronu. 2. Siekamy trzy większe ząbki czosnku. Czosnek podgrzewamy na łyżce oliwy z oliwek. 3. Do czosnku dodajemy pokruszony biały ser, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. 4. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i razem ze szpinakiem dokładam do sosu. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze około 2-3 minuty. 5. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny. 6. Wraz z makaronem, do sosu dodajemy łyżkę wody z gotowania. 7. Wszystko mieszamy ze sobą, wykładamy na talerz. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz