Burak z pęczakiem – smak, który zachwyca
Składniki |
300 g pieczonych lub gotowanych buraków |
150 g kaszy jęczmiennej pęczak |
50 g cebuli |
1 ząbek czosnku |
1 granat |
500 ml bulionu warzywnego |
1 ser typu feta |
15 ml oliwy z oliwek |
Przyprawy |
sól, pieprz |
tymianek |
oregano |
Przygotowanie 1. Czosnek i cebulę siekamy i podgrzewamy przez około 3/4 minuty na łyżce oliwy. 2. Dodajemy kaszę pęczak (możemy ją wcześniej namoczyć w wodzie przez dwie godziny), dolewamy bulion. Gotujemy przez 15/20 minut, mieszając czas od czasu. 3. Połowę buraków blendujemy na gładką masę. 4. Drugą część buraków kroimy w większe kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser typu feta kroimy i układamy w naczyniu obok buraków. Całość posypujemy ziołami (oregano i tymiankiem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 8/10 minut. 5. Do ugotowanej kaszy dosypujemy wcześniej przygotowaną masę, mieszamy i całość doprowadzamy do wrzenia. 6. Gotową kaszę i buraki przekładamy na talerz, całość posypujemy granatem. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz