Prosty zakwas do domowego żurku

Składniki: |
500 ml przegotowanej, ostudzonej wody |
6 łyżek mąki żytniej typ 500 |
5 ząbków czosnku |
4 liście laurowe |
10 ziaren ziela angielskiego |
Przygotowanie: 1. Wlej przegotowaną i całkowicie ostudzoną wodę do dużego, wyparzonego słoika. 2. Dodaj mąkę żytnią, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. 3. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie przykryj słoik gazą (zakwas potrzebuje dostępu do powietrza, aby mogły zajść procesy fermentacyjne). 4. Umieść słoik w ciepłym i zacienionym miejscu, aby zakwas mógł pracować. 5. Raz dziennie mieszaj zakwas czystym, drewnianym patyczkiem, aby zapewnić równomierne działanie fermentacji. |
Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:
Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe:
Komentarze0Dodaj komentarz