Prosty zakwas do domowego żurku

Prosty zakwas do domowego żurku

Składniki:

500 ml przegotowanej, ostudzonej wody
6 łyżek mąki żytniej typ 500
5 ząbków czosnku
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Wlej przegotowaną i całkowicie ostudzoną wodę do dużego, wyparzonego słoika.

2. Dodaj mąkę żytnią, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie.

3. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie przykryj słoik gazą (zakwas potrzebuje dostępu do powietrza, aby mogły zajść procesy fermentacyjne).

4. Umieść słoik w ciepłym i zacienionym miejscu, aby zakwas mógł pracować.

5. Raz dziennie mieszaj zakwas czystym, drewnianym patyczkiem, aby zapewnić równomierne działanie fermentacji.

 Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe: 

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze