Jabłkowe ciasto migdałowe bezglutenowe
Składniki: |
160 g mąki migdałowej |
1 jabłko |
4 jajka |
70 g miodu wielokwiatowego |
50 g płatków migdałowych |
1 laska prawdziwej wanilii |
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego i bez aluminium) |
1 łyżeczka soku z cytryny |
Przyprawy: |
szczypta soli |
1 łyżeczka cynamonu |
Przygotowanie: 1. W dwóch osobnych misach oddziel białka od żółtek. 2. Do miski z żółtkami dodaj miód i ziarenka z laski wanilii. Ubijaj składniki, aż masa zgęstnieje. 3. Następnie dodaj do ubitej masy mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie. 4. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli, aż uzyskasz sztywną pianę. 5. Ostrożnie połącz ubitą pianę z masą żółtkową, dodając ją łyżka po łyżce i delikatnie mieszając. 6. Wyłóż blachę (20x20 cm) papierem pergaminowym i wlej przygotowaną masę. 7. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie ułóż je na wierzchu ciasta. Posyp całość cynamonem i płatkami migdałów. 8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste. Smacznego! |
Komentarze0Dodaj komentarz