Jabłkowe ciasto migdałowe bezglutenowe

Jabłkowe ciasto migdałowe bezglutenowe

Składniki:
160 g mąki migdałowej
1 jabłko
4 jajka
70 g miodu wielokwiatowego
50 g płatków migdałowych
1 laska prawdziwej wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego i bez aluminium)
1 łyżeczka soku z cytryny
Przyprawy:
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

1. W dwóch osobnych misach oddziel białka od żółtek.

2. Do miski z żółtkami dodaj miód i ziarenka z laski wanilii. Ubijaj składniki, aż masa zgęstnieje.

3. Następnie dodaj do ubitej masy mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie.

4. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli, aż uzyskasz sztywną pianę.

5. Ostrożnie połącz ubitą pianę z masą żółtkową, dodając ją łyżka po łyżce i delikatnie mieszając.

6. Wyłóż blachę (20x20 cm) papierem pergaminowym i wlej przygotowaną masę.

7. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie ułóż je na wierzchu ciasta. Posyp całość cynamonem i płatkami migdałów.

8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste.

Smacznego!

 

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze