Chleb na Zakwasie z Buraka
Buraki, które kiedyś były głównie dodatkiem do dań, w ostatnich latach zyskały na popularności dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Zawarte w nich betalainy (takie jak betanina) oraz azotany przynoszą liczne korzyści zdrowotne. Betalainy pomagają zwalczać stres oksydacyjny i azotowy, chronią DNA przed uszkodzeniami oraz obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL). Dodatkowo, mają potencjał przeciwnowotworowy, spowalniając rozwój komórek rakowych i wspierając ich naturalny proces obumierania.
Jednym z najzdrowszych sposobów spożywania buraków jest zakwas buraczany. Oprócz dobroczynnych związków aktywnych zawartych w burakach, zakwas ten dostarcza również zdrowe bakterie probiotyczne.
Jednak dla niektórych osób, picie zakwasu buraczanego może być problematyczne — zwłaszcza dla osób z refluksem, stanami zapalnymi żołądka, wrzodami czy nietolerancją histaminy. W takich przypadkach ciekawą alternatywą jest chleb buraczany. Choć zawiera on zakwas buraczany, obecność innych składników sprawia, że jest lepiej tolerowany przez osoby z wrażliwymi żołądkami.
Dodatkowo, chleb o oryginalnym kolorze i smaku może zainteresować dzieci, które czasami opierają się spożywaniu warzyw. To sprytny sposób na wprowadzenie zdrowego warzywa do diety najmłodszych.
Działanie zakwasu buraczanego:
- Oczyszczanie organizmu
- Wzmocnienie odporności – dzięki wysokiej zawartości witaminy C
- Betanina wspomaga:
- Układ krążenia
- Regulację ciśnienia krwi
- Obniżanie poziomu cholesterolu
- Lepsze wchłanianie żelaza
- Kwas mlekowy z fermentacji wpływa na:
- Pobudzenie pracy jelit
- Lepsze trawienie
- Wspomaganie detoksykacji organizmu
- Wzmocnienie układu odpornościowego
- Poprawę flory bakteryjnej jelit i regulację wypróżnień
- Poprawę morfologii i przeciwdziałanie anemii
Zakwas buraczany działa także odtruwająco, wspiera pracę wątroby i może pomóc w leczeniu grzybicy Candida.
Domowy zakwas z buraków
Ważne informacje:
- Woda z kranu może zawierać chlor, który hamuje fermentację. Najlepiej użyć wody butelkowanej — szklanej.
- Zaleca się picie około pół szklanki zakwasu dziennie przez dwa tygodnie, a następnie zrobić dwutygodniową przerwę i powtórzyć cykl.
- Jeśli smak zakwasu jest zbyt intensywny, można go rozcieńczyć wodą.
Składniki: |
1 kg świeżych, ekologicznych buraków |
5 ząbków czosnku |
2 liście laurowe |
4 ziela angielskie |
6 ziaren czarnego pieprzu |
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na każdy litr wody) |
1 litr niegazowanej wody źródlanej |
Przygotowanie: 1. Wybierz szklany słoik (2-3 litrowy lub kilka mniejszych), drewnianą łyżkę do mieszania, deskę do krojenia i nóż. Wszystkie narzędzia dokładnie umyj i wyparz. 2. Przygotuj solankę: zagotuj wodę, rozpuść w niej sól (1 łyżka soli na 1 litr wody) i odstaw do ostygnięcia. 3. Obierz buraki i pokrój je w plasterki lub kostkę. Na dnie słoika ułóż czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, a następnie ciasno ułóż buraki. 4. Zalej buraki ostudzoną solanką, upewniając się, że wszystkie kawałki buraków są zanurzone. Żaden kawałek nie powinien wystawać nad wodę, aby uniknąć pleśni. 5. Aby zapobiec wypływaniu buraków, możesz użyć specjalnych obciążników. 6. Zamknij słoik i odstaw na 7 dni w temperaturze pokojowej. Na powierzchni zakwasu może pojawić się piana — to naturalny proces. Można ją zbierać wyparzoną łyżką, chociaż z czasem sama zniknie. 7. Po 7 dniach przecedź zakwas przez sitko do czystego, wyparzonego słoika. Przechowuj w lodówce. Kiszone buraki można wykorzystać do sałatek, zup lub jako dodatek do obiadu. |
Chleb buraczany na zakwasie
Aby zachować kolor chleba, do puree buraczanego warto dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub domowego octu jabłkowego (przepis znajduje się TUTAJ).
Składniki: |
150 g ugotowanych buraków (1 średni burak) |
500 g mąki pszennej chlebowej (ok. 4 szklanki) |
300 ml wody (ok. 1 1/4 szklanki) |
150 g aktywnego zakwasu (ok. 1/2 szklanki) |
10 g soli (ok. 2 łyżeczki) |
Przygotowanie: 1. Ugotowanego i obranego buraka zmiksuj z odrobiną wody na gładkie puree. 2. W dużej misce połącz puree buraczane, zakwas, mąkę, sól i wodę. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody. 3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie możesz 2-3 razy delikatnie rozciągnąć i złożyć ciasto. 4. Uformuj ciasto w bochenek, przełóż do omączonego koszyka lub miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny. 5. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Piecz chleb w nagrzanym naczyniu żeliwnym (lub garnku) przez 20 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 20-25 minut, aż skórka będzie złocista. 6. Po upieczeniu, odstaw chleb na kratkę do ostygnięcia na co najmniej 1-2 godziny przed krojeniem. |
Przepisy w formie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz