Jak wykorzystać chmiel w nietypowy sposób: przyrządź własny ocet chmielowy

Jak wykorzystać chmiel w nietypowy sposób: przyrządź własny ocet chmielowy

Chmiel kojarzy się przede wszystkim z piwem, ale jego właściwości wykraczają daleko poza tę sferę. Często jest również stosowany jako naturalne remedium na stres i problemy ze snem. Jednak warto wiedzieć, że chmiel ma jeszcze więcej do zaoferowania.

Szyszki chmielu, oprócz wspomnianych właściwości uspokajających, mogą być wykorzystane do produkcji octu chmielowego. To innowacyjny sposób na czerpanie korzyści z jego licznych właściwości zdrowotnych. Oto, co warto wiedzieć o chmielu i jego zastosowaniach:

Aktywne składniki chmielu:

  • Olejki eteryczne
  • Polifenole (w tym rutyna i kwercetyna)
  • Białka
  • Terpen
  • Lipidy
  • Woski
  • Pektyny

Właściwości zdrowotne chmielu:

  • Działanie uspokajające i nasenne: Chmiel jest pomocny w redukcji napięcia nerwowego, stanów lękowych i przewlekłego stresu.
  • Menopauza: Dzięki fitoestrogenom może pomóc w łagodzeniu objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca czy nadmierna potliwość.
  • Działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe: Chmiel wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Wsparcie trawienia: Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa rozkurczowo, co jest przydatne przy infekcjach dróg moczowych czy bolesnych skurczach mięśni gładkich.
  • Przeciwnowotworowe: Flawonoidy zawarte w chmielu mogą mieć potencjalne właściwości przeciwnowotworowe.

Jak przygotować ocet chmielowy

Składniki:
Świeże lub suszone szyszki chmielu (do połowy objętości naczynia)
Woda (w takiej ilości, aby całkowicie przykryć szyszki chmielu)
Cukier (1 łyżka na szklankę wody)

 

Przygotowanie:

1. Umieść szyszki chmielu w szklanym słoju, napełniając go do połowy.

2. Przygotuj roztwór wody z cukrem, stosując proporcje 1 łyżka cukru na szklankę wody.

3. Zalej szyszki chmielu roztworem, tak aby objętość sięgała do 3/4 naczynia.

4. Przykryj słój lnianą ściereczką, zabezpieczając gumką recepturką.

5. Odstaw słój na 2-3 tygodnie, mieszając dwa razy dziennie drewnianą łyżką.

6. Gdy szyszki chmielu opadną na dno, przestań mieszać i pozostaw ocet na kilka tygodni.

7. Po kilku tygodniach odcedź ocet i przelej do słoja, aby kontynuować fermentację przez kilka następnych tygodni.

8. Przelej gotowy ocet do butelek i przechowuj w temperaturze pokojowej.

Ocet chmielowy najlepiej spożywać rozcieńczony — łyżkę octu na szklankę wody. Można go również używać jako oryginalnego dodatku do sałatek.

 

Przepis w formie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

      Powrót

      Komentarze0
      Dodaj komentarz

      Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze